مقالات روانشناسی

تفکر واگرا چیست + 9 روش قدرتمند برای پرورش خلاقیت فرزندان

تفکر واگرا (به انگلیسی: divergent thinking) یکی از مهمترین مهارت‌هایی است که در پرورش خلاقیت فرزندان باید توسعه داده شود. اما در برخی موارد، والدین ممکن است به طور نامناسب به پرورش این مهارت پرداخته و با تفکر واگرا واقعی، به جای آن که خلاقیت فرزندانشان را توسعه دهند، به پرورش تفکر واگرای نامناسب و واگرا کمک کنند. برای مثال، به جای این که به فرزندان آموزش داده شود که برای حل مسئله‌هایی که با آن‌ها روبرو می‌شوند، از تفکر واگرا بهره بگیرند.

تفکر واگرا چیست؟

تفکر واگرا سبکی از تفکر است که طیفی از راه‌حل‌ها یا ایده‌های جایگزین را برای یک مشکل ایجاد می‌کند که پاسخ‌های متعددی دارد. اگر چه این تفکر با خلاقیت برابری نمی کند، تفکر واگرا اغلب به عنوان شاخصی برای خلاقیت افراد استفاده می شود.
این سبک تفکر غیر دودویی و ماهیت اکتشافی بیشتری دارد. تفکر واگرا (پیشنهاد شده توسط جی پی گیلفورد) گاهی اوقات به عنوان تفکر جانبی شناخته می شود (پیشنهاد شده توسط ادوارد د بونو)
خلاقیت معمولاً از طریق آزمون‌های تفکر واگرا ارزیابی می‌شود، زیرا تفکر واگرا یک کیفیت ملموس است که می‌تواند کمیت و ارزیابی شود. اعتقاد بر این است که ارائه چندین ایده جدید یک فرآیند خلاقانه است که اغلب به راه حل های منحصر به فرد و ایده های خلاقانه منجر می شود که هر دو از ویژگی های خلاقیت هستند. بنابراین، این یکی از جنبه های خلاقیت است که بیشتر مورد مطالعه قرار گرفته است.

نمونه های تفکر واگرا

یکی از نمونه های تفکر واگرا، استفاده از گیره کاغذ است. بیشتر مردم می‌توانند 10 تا 15 مورد از یک گیره کاغذ را به کار ببرند، اما یک متفکر متفاوت ممکن است ایده‌های بسیار بیشتری ارائه دهد – بیش از 200 ایده مختلف!
مثال دیگری که فرآیند تفکر واگرا را نشان می دهد، جلسه طوفان فکری است. در جلسه، فهرستی از راه‌حل‌های ممکن برای یک مشکل باز به صورت خود به خود و بدون جریان ایجاد می‌شود. هدف این است که تا حد امکان ایده های بیشتری در مورد یک موضوع خاص ایجاد کنید. در این فرآیند ساده، اتصالات غیرمنتظره اغلب در مدت زمان کوتاهی پیدا می شود.

همگرا در مقابل تفکر واگرا

نقطه مقابل تفکر واگرا، تفکر همگرا است. اگر تفکر واگرا به معنای ارائه راه‌حل‌های خلاقانه برای یک مشکل خاص باشد، تفکر همگرا به معنای ارزیابی یک مسئله و ارائه یک پاسخ صحیح است.
به عبارت ساده، یک مسئله ریاضی پایه (مثلا 1+1=2) یک کار تفکر همگرا است. شما مراحل منطقی ریاضیات را دنبال کنید تا به یک جواب برسید.
در مقابل، برخی از مسائل ریاضی از شما می خواهند که جنبه های مختلف مسئله یا راه حل های اضافی را با استفاده از تفکر واگرا در نظر بگیرید.
برای موفقیت در مدرسه، فرزندان ما باید هم تفکر همگرا و هم واگرا داشته باشند.

04
03
01
02
مشاوره آنلاین با بهترین متخصصان روانشناسی و روانپزشکی

چرا تفکر واگرا مهم است

اکثر بزرگ‌ترین و موفق‌ترین متفکران جهان مجبور بوده‌اند در سطوح بالایی از تفکر واگرا شرکت کنند. تفکر واگرا به این معناست که چگونه راه‌حل‌های نوآورانه پیدا می‌شوند، چگونه اکتشافات علمی به طور تصادفی به دست می‌آیند، و چگونه مشکلات پیچیده حل می‌شوند.
خلاقیت توانایی یا مهارت انسان برای فکر کردن به چیزی جدید و منحصر به فرد است.
کودکانی که در آزمون‌های تفکر واگرا نمره بالایی می‌گیرند، معمولاً می‌توانند ایده‌های منحصربه‌فردتری ارائه دهند. آنها در حل خلاقانه مسائل با جستجوی راه حل های بدیع برای رسیدن به اهداف بهتر عمل می کنند و تمایل بیشتری به تفکر سطح بالاتر و ارزشی دارند.
مطالعات نشان داده‌اند که تفاوت‌های فردی در تفکر واگرا عامل مهمی در تعیین این است که آیا فرد بدون توجه به هوش و تخصص فرد، یک حل‌ال خلاق مشکل است یا خیر.
تفکر واگرا قطعا چیزی است که ما می خواهیم فرزندانمان در آن خوب باشند.

چرا تفکر همگرا نیز مهم است

با وجود نگرش مطلوب جامعه نسبت به خلاقیت، راهبردهای تفکر همگرا را نباید رها کرد.
نوآوران برای تولید ایده های عالی به تفکر واگرا و برای ارزیابی عملی بودن ایده ها به تفکر همگرا متکی هستند.
خلاقیت فقط به معنای متفاوت اندیشیدن نیست. رویکرد تفکر همگرا نیز جنبه مهمی از خلاقیت است. برای خلاقیت مؤثر، فرد به هر دو نوع تفکر نیاز دارد.

چگونه به کودکان کمک کنیم تا تفکر واگرا را توسعه دهند؟

میخواهید در مورد تفکر واگرا چیست + 9 روش قدرتمند برای پرورش خلاقیت فرزندان مشاوره داشته باشید؟
همین حالا مشاوره بگیر

اگر به فرزندان کوچک خود فکر می کنید، ممکن است متوجه شوید که از بسیاری جهات، آنها به طور طبیعی متفکرانی متفاوت هستند. اکثر کودکان ذاتا خلاق هستند.
کودکان به میزان بسیار بالایی درگیر تفکر خلاق هستند. در سال‌های اولیه زندگی، بازی تخیلی نوع غالب بازی است که در آن شرکت می‌کنند. 98 درصد از مهدکودک ها در سطوح “نابغه” تفکر واگرا شرکت می کنند. با این حال، زمانی که آنها به 8-10 سالگی می رسند، این تعداد به حدود 50٪ کاهش می یابد.
احتمالاً متوجه شده اید که در زندگی خود، عملکرد خلاقانه و توانایی تفکر واگرا شما نسبتاً پایین است.
به هر حال، بسیاری از زندگی بزرگسالان مربوط به ساختار، ارائه راه‌حل‌های مشخص برای مشکلات و تفکر سیاه و سفید بیشتر است. ما هر چه بزرگتر می‌شویم، تمایل داریم آن را از دست بدهیم.
خبر خوب این است که کارهایی وجود دارد که والدین می توانند برای بهبود خلاقیت فرزندانشان انجام دهند. در اینجا نکاتی وجود دارد که به کودک شما کمک می کند تا افکار متفاوت را پرورش دهد.

سوالات باز بپرسید

از فرزندتان سؤالات باز بپرسید.
در محیط مدرسه، اغلب به دانش‌آموزان آموزش داده می‌شود که یک پاسخ درست برای یک مشکل پیدا کنند. به این می گویند مشکل بسته. مشکلات بسته اجازه ایده های متفاوت را نمی دهد.
از سوی دیگر، مشکلات باز را می توان به روش های مختلف حل کرد. آنها تفکر را از دیدگاه‌های مختلف ترویج می‌کنند و اجازه می‌دهند راه‌حل‌های خلاقانه با ترکیب دانش آموخته‌شده قبلی ایجاد شوند.

بازی وانمودی اجتماعی را تشویق کنید

در بازی های وانمودی، کودکان فانتزی ها یا سناریوهای ساختگی را اجرا می کنند. آنها خط های داستانی غیر واقعی را می سازند و اجرا می کنند. می توان آن را به تنهایی یا به صورت گروهی انجام داد.
وانمود کردن بازی در اوایل کودکی با خلاقیت و تفکر واگرا همراه است، اما فقط در یک محیط اجتماعی که بازی در یک گروه اتفاق می افتد. از این رو، کودک خود را تشویق کنید تا در یک محیط گروهی وانمود کند تا تفکر واگرا را پرورش دهد.

اطاعت کورکورانه را طلب نکنید

فرض کنید کودک شما چند سنگ کثیف در پارک پیدا کرده و می خواهد آنها را به خانه ببرد. اولین چیزی که ممکن است فکر کنید این است که آنها خیلی کثیف هستند و نمی خواهید آنها در خانه خود باشند.
با این حال، کودک شما ممکن است چیزها را کاملا متفاوت ببیند. هنگامی که فرصت داده می شود، ممکن است آنها را برای ساختن سنگ های حیوانات خانگی، ساختن باغ صخره ای، تزئین حیاط و غیره نقاشی کنند.
اگر آنها اصرار دارند که سنگ ها را به خانه بیاورند، ممکن است از عدم رعایت آنها ناراحت شوید.
خلاقیت و اطاعت اغلب در تضاد هستند. 
کودکان با شخصیت خلاق اغلب مورد قدردانی بزرگسالان قرار نمی گیرند. معمولاً متفکران خلاق، بازیگوش، لجباز، احساساتی، باز هستند و می توان آنها را دلسرد کرد و آنها را مخل تلقی کرد.
وقتی فرزندانمان را به اطاعت کورکورانه فرمان می‌دهیم، به آن‌ها یاد می‌دهیم که تنها یک راه‌حل را بپذیرند، راه‌حلی که والدینشان تأیید کرده‌اند، که نقطه مقابل تفکر واگرا است.
برای اینکه فرزندانمان مهارت‌های تفکر متفاوتی را توسعه دهند، باید به آنها این آزادی را بدهیم تا هر زمان که انجام این کار بی‌خطر بود، جهان را با شرایط خود کاوش کنند.

نحوه زیر سوال بردن مفروضات را به درستی آموزش دهید

افراد خلاق می توانند فرضیات را زیر سوال ببرند و هنجارها را به چالش بکشند.
از بسیاری جهات، وظیفه ما این است که به فرزندان خود بیاموزیم که به روشی سازمان یافته و سازگار فکر کنند. ما از آنها می خواهیم که به دستورات گوش دهند و اطاعت کنند. به عنوان مثال، ما از آنها می خواهیم که قوانین حل مسائل ریاضی و نحوه صحیح صداگذاری کلمات را هنگام یادگیری خواندن درک کنند.
اما اگر می‌خواهید یک نوع تفکر «خارج از چارچوب» را در فرزندان خود پرورش دهید، به آن‌ها اجازه دهید مفروضات را زیر سوال ببرند و مهارت‌های تفکر انتقادی خود را تقویت کنند . توانایی به چالش کشیدن هنجارها نه تنها تفکر واگرا را تقویت می کند، بلکه به کودکان می آموزد که چگونه مشکلات را تجزیه و تحلیل کنند.
با این وجود، عدم درخواست اطاعت کورکورانه به معنای تشویق به سرکشی نیست. کودکان همچنین باید در مواقع لزوم، مانند شرایطی که مربوط به ایمنی یا سلامتی است، اطاعت کنند.

زبان دوم یاد بگیرید

یادگیری زبان دوم در سال های اولیه ممکن است به پرورش تفکر واگرا کمک کند.
مطالعات نشان داده است که کودکانی که زبان دوم را در سال‌های دبستان یاد می‌گیرند نسبت به کودکانی که فقط به یک زبان صحبت می‌کنند، تفکر انعطاف‌پذیرتر و متفاوت‌تری دارند.

طنز و موسیقی شاد برای ایجاد شادی

تحقیقات نشان می دهد که خلق مثبت تفکر واگرا را تقویت می کند، در حالی که خلق منفی آن را مهار می کند.
پس گوش دادن به موسیقی شاد یا غرق شدن در یک محیط طنز از نظر تفکر واگرا با خلاقیت بیشتری همراه است.

مراقبه

روش دیگر برای ترویج تفکر واگرا در رابطه با وضعیت عاطفی فرد، تمرین مراقبه است. مدیتیشن، که معمولاً در تمرین‌های مدیتیشن بودایی استفاده می‌شود، برای بهبود نمرات خلقی و در نتیجه تقویت تفکر واگرا یافت شده است.

بداهه سازی را تمرین کنید

بداهه سازی (بهبود) عمل تولید ایده ها به صورت خود به خود در محل بدون بهره مندی از برنامه ریزی یا پالایش از قبل است. مشخص شده است که بداهه گویی به شدت با افکار واگرا مرتبط است.
کودکان می توانند بداهه نوازی را به طرق مختلف تمرین کنند. گزینه های بداهه برای کودکان شامل بازی های کلامی است که آنها را ملزم به اختراع کلمات جدید خود به خودی می کند, تئاتر بداهه , کلاسهای رقص بداهه و پروژه های هنری بدون فیلمنامه.

خواب کافی داشته باشید

کم خوابی – حتی کوتاه مدت، مانند یک شب – می تواند توانایی ما را برای تفکر واگرا مختل کند. بدن و ذهنی که به خوبی استراحت کرده باشد برای دستیابی به استراتژی های انعطاف پذیر و ایجاد ایده های اصلی ضروری است.
دانشمندان دریافته‌اند که از دست دادن خواب بر وظایف تفکر واگرا تأثیر منفی می‌گذارد، اما بر وظایف تفکر همگرا تأثیر منفی نمی‌گذارد.

نظرات نهایی در مورد تفکر واگرا

همه ما می‌خواهیم فرزندانمان چه در مدرسه و چه در هنگام ورود به دنیا موفق باشند. داشتن یک متفکر جانبی قوی برای موفقیت فرزندان ما بسیار مهم است. به عنوان والدین، غریزه ما اغلب این است که سعی کنیم فرزندانمان را به روش های خطی تر و سازمان یافته تر فکر کنیم. اما اگر تشخیص دهیم که تفکر واگرای ذاتی فرزندانمان یک موهبت و دارایی است، می‌توانیم آن را پرورش دهیم و فرزندانمان را تشویق کنیم تا متفکرانی خلاق شوند.

همچنین بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *