مقالات روانشناسی

چگونه رسانه های اجتماعی بر عزت نفس نوجوانان و چگونه از کودک خود محافظت کنید

در کشورهای توسعه یافته، تقریباً همه نوجوانان (94%) از پلتفرم های رسانه های اجتماعی مانند اینستاگرام، اسنپ چت و فیس بوک استفاده می کنند.
این به بخشی از زندگی نوجوانان تبدیل شده است و آنها هر روز زمان زیادی را در سایت های شبکه های اجتماعی می گذرانند.
بسیاری از والدین نوجوانان نگران تأثیر رسانه های اجتماعی بر جوانان، به ویژه عزت نفس آنها هستند.

چگونه رسانه های اجتماعی بر عزت نفس نوجوانان تأثیر می گذارد

در تعدادی از مطالعات استفاده از رسانه های اجتماعی با تأثیرات منفی بر عزت نفس نوجوانان مرتبط است.
با این حال، اکثر آنها استفاده از اینترنت را به عنوان یک فعالیت تک بعدی به جای شناسایی مؤلفه های مسئولی که می توانند بر عزت نفس تأثیر بگذارند، تلقی کردند.
انواع مختلف تعاملات رسانه های اجتماعی در واقع به طور متفاوتی بر عزت نفس تأثیر می گذارد.

استفاده فعال در مقابل غیرفعال

ظاهر جسمانی و تصویر بدنی خود ادراک شده بیشترین تأثیر را بر عزت نفس دختران نوجوان دارد.
افراد در پلتفرم‌های اجتماعی اغلب جذاب‌ترین تصاویر خود را به اشتراک می‌گذارند تا جذاب به نظر برسند. عدم تطابق بین نحوه نگرش فرد به خود و ظاهر دلخواه او می تواند باعث ایجاد احساس بی کفایتی و احساس کوتاهی شود.
قرار گرفتن مداوم در معرض این تصاویر ایده آل فرصت کافی برای مقایسه اجتماعی فراهم می کند، مسائل مربوط به تصویر منفی بدن آنها را تشدید می کند و چرخه خودگویی منفی را تداوم می بخشد .
با این حال، عزت نفس پایین یک اثر جهانی نیست.
مطالعات اخیر نشان داده است که اعتماد به نفس پایین ناشی از مصرف منفعلانه اطلاعات یا اظهار نظر در مورد عکس های دیگران بدون ارسال پست های رسانه های اجتماعی خودشان است.خطرات افسردگی در میان این نوجوانان بیشتر است.
مطالعه طولی نشان داد که عزت نفس کسانی که با ارسال عکس های خود و دریافت بازخورد مثبت از آن به طور فعال استفاده می کنند، تحت تاثیر قرار نگرفت.

لحن بازخورد

عزت نفس نوجوانان می تواند تحت تأثیر لحن بازخوردهایی باشد که در رسانه های اجتماعی دریافت می کنند.
بازخورد منفی که با لحن تند و انتقادی ارائه می شود می تواند عزت نفس را کاهش دهد. اما بازخورد مثبت با لحن گرم و حمایتی می تواند عزت نفس را تقویت کند و تصویر مثبت تری از خود ایجاد کند.
پیام های حمایتی در یک جامعه آنلاین مدرسه می تواند به رفاه روانی بهتر در دانش آموزان منجر شود. علاوه بر این، به اشتراک گذاری اطلاعات آنلاین با پیشرفت تحصیلی بالاتر مرتبط است.

زورگویی سایبری

04
03
01
02
مشاوره آنلاین با بهترین متخصصان روانشناسی و روانپزشکی

در مدرسه، عزت نفس کودک می تواند به شدت با قلدری آسیب ببیند. آزار و اذیت مداوم باعث ایجاد احساس شرم، خجالت و بی ارزشی می شود و اعتماد به نفس نوجوانان را از بین می برد و باعث می شود آنها احساس انزوا و تنهایی کنند.
ناشناس بودن آنلاین و فاصله آن را حتی بدتر از قلدری در زندگی واقعی می کند. قلدرهای سایبری معمولاً رفتارهای تهاجمی تری نسبت به رفتار شخصی خود انجام می دهند که این امر باعث تشدید اثرات نامطلوب آن می شود.
آزار و اذیت سایبری می تواند به عزت نفس نوجوانان آسیب برساند و در نتیجه احساس ارزشمندی کمتری برای خود ایجاد کند و خطر ابتلا به مشکلات روانی را افزایش دهد.

روابط و سرمایه اجتماعی

در حالی که استفاده از رسانه های اجتماعی معایب خود را دارد، فواید و اثرات مثبتی نیز دارد.
سال های نوجوانی دوره ای حیاتی برای رشد یک فرد است. در طول این مدت، یک نوجوان مهارت‌های اجتماعی بلندمدت، از جمله مهارت‌هایی که برای استقلال، حفظ رابطه و توسعه شغلی حیاتی است، می‌سازد.
توسعه و حفظ روابط دوستانه نقش مهمی در شکل گیری هویت نوجوان، روابط عاشقانه آینده و روابط طولانی مدت خانوادگی دارد.
روابط اجتماعی بر رشد عزت نفس نوجوانان تأثیر می گذارد. آنها همچنین سرمایه اجتماعی را در اختیار نوجوانان قرار می دهند که با عزت نفس بالاتر همراه است.
استفاده از وب سایت های رسانه های اجتماعی ایجاد و حفظ روابط و دریافت حمایت اجتماعی را آسان تر کرده است. برقراری ارتباط از طریق رسانه های اجتماعی همچنین ترس از طرد شدن را در افرادی که دارای اضطراب اجتماعی هستند یا خجالتی هستند کاهش می دهد.
یک مطالعه اخیر نشان می دهد که نوجوانان و جوانان با عزت نفس پایین می توانند از استفاده از شبکه های اجتماعی برای پرورش و تقویت روابط دوستانه برای کسب عزت نفس بهره مند شوند.

چگونه از نوجوانان محافظت کنیم

ممنوعیت استفاده از رسانه های اجتماعی بی اثر است

تمایل به کنترل رفتار آنلاین نوجوانان، آنها را به مخفی شدن برمی انگیزد.نوجوانان با بزرگ شدن با این فناوری همیشه راهی برای کنترل والدین پیدا می کنند.
محدود کردن سایت‌های رسانه‌های اجتماعی یا ممنوع کردن آن‌ها در بهترین حالت بی‌اثر است و در بدترین حالت به طور غیرقابل جبرانی به رابطه والدین و فرزند آسیب می‌زند، زیرا نوجوانان چنین رفتار کنترلی را مانعی بر سر راه استقلال یا نفوذ به حریم خصوصی خود می‌دانند.
هر چه والدین بیشتر سعی کنند آن را از بین ببرند، نوجوانان بیشتر هوس می کنند. مشخص شده است که قوانین سختگیرانه در مورد زمان استفاده از صفحه نمایش منجر به اعتیاد به رسانه های اجتماعی یا استفاده اجباری از اینترنت می شود.
اجازه ندهید برخی از تجربیات منفی فرزند شما را از تجربه هر گونه تجربیات مثبت باز دارد.
به جای بیرون انداختن کودک با آب حمام، به کودک خود بیاموزید که از جنبه های منفی آن دوری کند و در عین حال از اثرات مثبت آنها بهره مند شود.

تقویت رابطه والدین و فرزند

میخواهید در مورد چگونه رسانه های اجتماعی بر عزت نفس نوجوانان و چگونه از کودک خود محافظت کنید مشاوره داشته باشید؟
همین حالا مشاوره بگیر

داشتن یک رابطه نزدیک و قابل اعتماد والدین و فرزند در آموزش نحوه استفاده ایمن از رسانه های اجتماعی بسیار مهم است.
یک رابطه سالم مبتنی بر اعتماد متقابل، احترام و ارتباطات باز می تواند به تقویت احساس مسئولیت و توانمندسازی نوجوان شما برای تصمیم گیری آگاهانه کمک کند.
از سوی دیگر، این که یک والدین کنترل‌کننده یا سخت‌گیر باشید که استفاده آنلاین نوجوانتان را محدود می‌کند، می‌تواند شکاف و عدم اعتماد را در رابطه شما ایجاد کند. فرزند شما کمتر به توصیه ها و راهنمایی های شما گوش می دهد. هنگامی که آنها مورد آزار و اذیت سایبری قرار می گیرند یا با یک شکارچی مواجه می شوند، ممکن است برای کمک به شما مراجعه نکنند.

نحوه استفاده ایمن از آن را به آنها آموزش دهید

نوجوانان بدون توجه به اینکه کجا هستند یا چه کار می کنند، می توانند با تأثیرات منفی روبرو شوند، درست مانند تماس های تلفنی شوخی یا دیدن تصاویر ایده آل در مرکز خرید.
اما متوقف کردن آنها از انجام این کارها کاملاً افراطی و معکوس است. چنین رویکرد سختگیرانه و اجتنابی در رسیدگی به علل اصلی این موضوع ناکام است و نحوه استفاده صحیح از اینترنت را به آنها آموزش نمی دهد.
راه بهتر این است که به آنها بیاموزیم چگونه از فناوری به طور ایمن و مسئولانه استفاده کنند و چگونه بدون از دست دادن جنبه های مثبت، انتخاب های خوبی داشته باشند.
ابزار و دانشی را که برای پیمایش ایمن در دنیای دیجیتال نیاز دارند به آنها بدهید. این شامل بحث در مورد خطرات و خطرات بالقوه و راهبردهای حفاظت از اطلاعات شخصی است.

ارتباط را باز نگه دارید

صحبت آشکار و بدون قضاوت در مورد استفاده نوجوانان از اینترنت می‌تواند باعث شود که در صورت مواجهه با موقعیت‌های منفی، بیشتر از شما کمک بگیرند.
کیفیت ارتباط مهم است.
گفتگوهای باز و صادقانه با نوجوانتان به او کمک می کند تا احساس درک، آرامش و جدی گرفتن داشته باشد. آنها کمتر از اینترنت به صورت اجباری استفاده می کنند.
اینترنت یک چشم انداز به سرعت در حال تحول است. خطرات و چالش های جدید دائما در حال ظهور هستند. حفظ ارتباط باز به شما امکان می دهد از تجربیات آنلاین نوجوان خود مطلع شوید و در صورت نیاز راهنمایی ارائه دهید.
همچنین تحقیق کنید که بحث آزاد در مورد محتوای اینترنتی به جای زمان استفاده نیز با استفاده کمتر اجباری از اینترنت همراه است.

آنها را تشویق کنید تا روابط دوستانه خود را حفظ کنند

مهم است که اطراف خود را با تأثیرات مثبت احاطه کنید، و رسانه های اجتماعی می توانند ابزار مفیدی برای حفظ ارتباط با دوستان حمایت کننده باشند.
به نوجوان خود بیاموزید که از رسانه های اجتماعی به گونه ای استفاده کند که رفاه او را ارتقا دهد.
به عنوان مثال، فقط کسانی را که به آنها اعتماد دارند و با آنها نزدیک هستند را به لیست دوستان خود اضافه کنید. آنها می توانند در مورد افرادی که به صورت آنلاین با آنها ارتباط برقرار می کنند انتخابی باشند.
حساب‌هایی را دنبال کنید که الهام‌بخش آن‌ها هستند یا در فعالیت‌هایی شرکت کنید که تصویر مثبتی از خود ایجاد می‌کنند. مرزها را تعیین کنید و قرار گرفتن در معرض افراد منفی را که ممکن است آنها را پایین بیاورند محدود کنید.

به آنها قدرت دهید تا تعاملات مثبت را انتخاب کنند

استفاده سالم از رسانه های اجتماعی می تواند به نوجوانان کمک کند تا از مشکلات عزت نفس خودداری کنند. شرکت در گروه‌هایی که با علایق و ارزش‌های آن‌ها همسو هستند، می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا احساس اجتماعی و تعلق داشته باشند.
نوجوانان را تشویق کنید تا از دوستان خود حمایت کنند و تعاملات مثبتی را برای ایجاد یک محیط حمایتی انتخاب کنند.
درگیر تعاملات آنلاین منفی، دعوا یا زورگویی سایبری نباشید و از نادیده گرفتن یا حذف برخوردها یا بازخوردهای نامطلوب نترسید.

در زندگی روزمره عزت نفس ایجاد کنید

روانشناسان بر این باورند که عزت نفس شامل سه بعد متمایز است: ارزش خود، خودکارآمدی و اصالت.
درگیر شدن در فعالیت ها می تواند راهی موثر برای نوجوانان برای ایجاد عزت نفس سالم و احساس شایستگی باشد. فعالیت‌های آفلاین نیز به جلوگیری از استفاده بیش از حد از اینترنت کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *